keskiviikko 1. helmikuuta 2017

TUO ESA ESPANJASSA 4.2.

Aloittakaamme symbolisesta blogin nimestä. Sukunimeni on Suomessa kuin Esa Espanjassa. Koko nuoren ikäni olen kuullut erilaisia versioita sukunimeni käytöstä. Positiivisella pohjavireellä aina, joten mikäpä siinä, jos vaikka säilyy voittajana. Etunimeni huumoria ei pääse pakoon Portugaliinkaan. Näiden maiden Starbuckseissa nimeni saa työntekijät aluksi hämmentymään ja sitten hihittämään.


Starbucks: What’s your name?


Minä: Esa.


Starbucks: Yeah but what’s your name?


Minä: Esa. E-S-A. Like the word that in English.


Starbucks: Can you write it? […] Aa Esa!


Matkustin viime keväänä Madridissa pari viikkoa ja syksyllä Barcelonassa viikon. Kyllästyin Barcelonassa lopulta tuohon vitsiin, jota innoissaan jokainen oli jo kertonut Madridissa. Esa on feminiinimuoto sanoista "tuo" tai "se". Päätinkin kokeilla Barcelonassa vähän aikaa nimestäni miehekkäämpää versiota "ese".

Blogin nimen kolmas sana Portossa merkitsee kohta alkavaa vaihto-opiskeluaikaani. Lähdin matkaan perjantaina 3.2. ja palailen Suomeen heinäkuussa. Suuntasin ensin Madridiin, jossa vaikutan maanantaihin. Maantai-iltana lennän Portoon, jossa jännitän, onko asuntoni olemassa. Ensimmäisen kuun vuokran olen maksanut etukäteen, eikä tietenkään ole mukava nukkua ulkona. Asunnon sijainti ja näkemäni kuvat kämpästä ovat mielettömiä. Toivotaan siis parasta. Olen lukenut runsaasti Porton kylmyydestä. Onkohan kylmyyspelottelut tarkoitettu pikemminkin vaikka brasseille? Saa nähdä.

Lennot

  1. 3.2. 13.55-17.15 (ESP) HELSINKI-MADRID, Norwegian, 50 € + 18€ *
  2. 6.2. 19.45-20.05 (POR) MADRID-PORTO, Ryanair, 27,99 € + 24 €


Opiskelen musiikki- ja liikuntapedagogiikkaa Porton polyteknisessä opistossa, jossa käyn ensikertaa keskiviikkona.  Silloin on vaihtareiden tervetulotilaisuus ja pääsen allekirjoittamaan paperit saapumisestani. Varsinaisesti opiskelut alkavat 13.2. Opiskelen viidettä vuotta luokanopettajakoulutuksessa Jyväskylässä. Gradun sain palautettua tammikuun lopulla ja opinnot ovat muutenkin pitkälti päättöharjoittelua vaille paketissa. Valitsemieni kurssien suorittamisen suhteen ei ole siis hengenhätä. Olen valinnut liikunta- ja musiikkipedagogiikan kursseja, jotka molemmat ovat vahvasti mukavuusalueellani.

Valitsemani kurssit:
  • futis ja käsipallo
  • yleisurheilu ja voimistelu
  • ulkoaktiviteetit
  • kitara 1
  • piano 2
  • kuoro 2
  • bändisoitto 2

Portugalin kielikurssille en ole vielä ilmoittautunut, mutta aion kyllä. Portugalissa olen vielä täysin lapsen kengissä. Kunnianhimoisen tavoitteen olen kuitenkin luonut: ymmärtää portugalia arjen kielenkäyttötilanteissa. Portugali kuulostaa tällä hetkellä mahdottoman vaikealta ja erikoiselta, mutta tiedostan samalla olevani nopea oppimaan. En pelkää käyttää huonosti osaamaani kieltä, vaan toistelen oppimiani lauseita kuin papukaija. Vaikka saman katon alla on opiskeltu espanjan opettajaksi, auttava espanjan osaamiseni pohjautuu syksyllä suorittamaani Espanja 2-kurssiin. Yliopisto ei tarjonnut portugalin opetusta, joten valitsin sitä lähimpänä olevan kielen. En ollut ennen tuota kurssia opiskellut espanjaa, joten tuuletin näyttävästi arvosanaa 3.

Lähdin Jyväskylästä Helsinkiin torstaina, ja ennen sitä olin jännittänyt oikeastaan vain muiden vaihtoonlähtijöiden puolesta. Näin viidentenä vuotena lähtö tuntui lopulta hienolta ja haikealta. Tapasin lähtöpäivinäni paljon perhettä ja kannustavia, hienoja ystäviä, mikä teki lähdöstä hienon. Olen tohkeissani siitä, että niin moni on luvannut tulla käymään Portossa tai Lissabonissa. Haikeaa on toki aina lähtö, varsinkin tässä vaiheessa opintoja, kun valmistutaan, työllistytään tai päästään vielä vaikka lääkikseen.

Lentokone on mielenkiintoinen sosiaalinen tila, kuin hissin vastakohta. Lennot menevät aina ripeästi, kun pääsee tutustumaan uuden ihmisen kokemusmaailmaan. Lento oli reilusti myöhässä kovan tuulen vuoksi. Laskeuduttiinkin oikein ryminällä. Taksimatka oli hiljainen ja jännittävä. Päädyin ilmeisesti Carlos Sainzin kyytiin. Hän ei puhunut englantia, enkä minä espanjaa. Taksi maksaa 30€:a lentokentältä keskustaan ja kyyti on yleensä nopea, sillä ainakin tällä Sainzilla oli liikennerajoituksista riippuen aina 30 km/h:n ylinopeus. 


Tänään on vuorossa upea Reina Sofia-museo, jossa olen käynyt kerran aiemmin. Viime kerralla pääsin OAJ:n kortilla sisälle ilmaiseksi, mutta silloin olikin espanjanopettaja neuvottelijana. Ilta on siunattu alennusmyynneille, jotka täällä on ison kaliiperin luokkaa.




*Lento + 20 kg matkalaukku

2 kommenttia: