perjantai 10. maaliskuuta 2017

PORTUGALISTA JA PORTUGALISTA 10.3.

Ensimmäinen kuukausi takana. Olipahan mahtava kuukausi ja suunta on ylöspäin. Aikaisemmat blogikirjoitukseni ovat olleet kronolologista tajunnanvirtaa. Yritän siirtyä ainakin hetkeksi ilmiölähtöisempään suuntaan.

Kämppikseni ovat huippuja. Italialainen lääkäriopiskelija Davide palasi kotimaahansa viikko sitten. Hänen kanssaan oli mahtava kierrellä Portoa, sillä hän tietää kaupungista kaiken. Minä puolestaan nautin uuden oppimisesta. Vitsailimme eräällä ravintolareissulla, että hän voisi toimia Portossa hipsterioppaana kierrättäen ihmisiä vaihtovirtapaikoissa. Seitsemänhenkinen seurueemme tilasi tuolla reissulla lukuisan määrän portugalilaisia tapaksia ja pari pulloa vihreää viiniä. Vihreä viini on muuten kova juttu lämpimässä säässä, eikä halvan pullon ostaminen ole niin riskiteko kuin punaviinien suhteen. Lopulta jokaisen osuus laskusta oli 10 €. Sieltä jatkoimme ESMAE-koulun jazzjameihin, joka sijaitsee parin korttelin päässä kommuunistamme. Paikkaa ei juuri mainosteta missään ja koulun takapihalle kuljetaan koulun läpi. Tiistaisin paikassa on 50-luvun salakapakan tunnelma. Eilen kävimme siellä Becksin ja Siirin kanssa folktapahtumassa ja sillon paikka hengitti 30-luvun tunnelmaa. Uskaltauduin pari kertaa ryhmätansseihin mukaan, vaikka tanssit eivät olleet etukäteen mitentuttuja. Se ei ole ongelma, sillä siellä juhlivat muusikot ja musiikin opiskelijat opettavat tanssit mielellään.

Saksalainen Zoe muutti tyttärensä kanssa tänne pari viikkoa sitten. He ovat upea parivaljakko. Tytön isä tulee tänään Portoon, joten nappaamme illalla hänet ensimmäistä kertaan mukaan yöelämään. Daviden huoneeseen muutti viime sunnuntaina uusi asukas. Hän on mukava espanjalainen tyttö, joka menee aina aamukuuteen töihin. Oman kerrokseni naispuolinen naapuri on alkanut oleskella talossa vasta tällä viikolla, mutta tiedämme hänestä vain tällä hetkellä sen verran, että hänen miesystävällään on koira. Taloudessamme käy keskiviikkoisin siivooja. Viime viikon keskiviikkona yllätyin kotiin tullessani, kun keittiössä puhelintaan näpräili vieras teini-ikäinen tyttö. Hän oli siivoojan tytär.

Ennen Salamancan matkaani kävin leikkauttamassa hiukseni koulun lähistöllä sijaitsevassa parturissa. Naiset eivät osanneet englantia, joten annoin hyvin vapaat kädet. Qualquer. Hiustenleikkuusta joutui pulittamaan huimat yhdeksän euroa ja pääkaupunkiseudun tietyistä paikoista poiketen tuohon hintaan kuului myös kuitti.

Salamancaan kuljin BlaBlaCarilla. Kyseessä on monessa eri maassa hyvin toimiva kimppakyytipalvelu. Salamancaan menin espanjalaisen Angelican kyydillä ja paluumatkan tulin portugalilaisen Joaquimin hienolla bemarilla. Bussimatka Porto-Salamanca välillä olisi kestänyt 6 tuntia ja 15 minuuttia sekä maksanut 40€/suunta. Autolla puolestaan matkassa vierähti 3,5 tuntia ja maksoi keskimäärin 22 €. Molemmissa kyydeissä oli lämmin tunnelma ja kyydittäjät osasivat hyvin englantia. Joaquimilla oli loistava musiikkimaku ja hän sai houkuteltua minut erääseen Porton juoksujoukkueeseen. Ajaminen Portugalissa on pirun kallista, sillä bensa on kalliimpaa kuin Suomessa ja tietullimaksut ovat korkeita. Esimerkiksi Porto-Salamanca välillä moottoritien käytöstä joutuu maksamaan yli 20 €.

Salamanca kirjaimellisellisesti loistaa yöaikaan, mutta niin myös päivällä. Vanha kaupunki on täynnä mielenkiintoista arkkitehtuuria, hämmentävän yhtenäistä värimaailmaa ja kiehtovia tarinoita. Erasmus Salamancan opiskelijoiden kanssa tein päiväretken Ciudad Rodrigoon, jossa oli perinteinen Carneval de Toro-tapahtuma. Todistimme härkäjuoksun, mutta boikotoimme härkätaisteluita. Sieltä oli muutama nuori mies kiidätetty teho-osastolle. Hullua. Oma karnevaaliasusteeni oli pelkkä punainen hattu, johon sijoitin Espanjassa 3,5 € ja se toimi hienosti myös Porton karnevaalimeiningeissä.

Viime viikon perjantaina ennen kuin tapasin tsekit espanjalaisten tyttöjen luona, menin syömään vegefrancesinhan naapurikommunistibaariin. Paikan oikea nimi on Pedro Nova, mutta sitä kutsutaan kokin mukaan Carlosiksi. Istuin paikallisten tyttöjen kanssa samaan pöytään. He eivät tunteneet toisiaan etukäteen, mutta tutustuivat keskustelumme aikana. Opin heiltä paljon Portugalista, portugalista ja musiikkipiireistä, joita olin kuumeisesti etsinyt kuukauden. Ollessamme espanjalaisilla tytöillä pelailemassa juomapelejä, joukko espanjalaisia arkkitehtiopiskelijoita tuli kylään. He kyselivät minulta Alvar Aallosta, Helsingistä, Seinäjoesta ja Säynätsalosta. Kerroin heille, ettei edes suurin osa suomalaisista tiedä, missä Säynätsalo sijaitsee, mutta itse olin juuri syksyllä siellä käynyt. Erasmus-opiskelijoiden kanssa harvemmin käydään syvällisempiä keskusteluita puutteellisen kielitaidon vuoksi, joten dialogi on monesti: ”Mistä olet kotoisin? Mitä opiskelet? Oletko viihtynyt?” Kun Google kääntäjä on keskustelun kolmas osapuoli, keskustelu jää luonnollisesti hyvin pinnalliselle tasolle. Tämä on yksi motivaattori portugalin opiskeluuni, sillä on sääli, ettei toisesta saa niin paljoa irti kuin mitä saisi yhteisellä kielellä.

Kieli alkaa hiljalleen tarttua. En ole ilmoittautunut portugalin kursseille, mutta saan kyllä jatkuvasti yksilöopetusta, joka on toki hauskempaa ja tehokkaampaa. Käytän Duolingoa yhä apuvälineenä sanaston oppimiseen. Tarvitsemani lauseet kirjoitan portugalin vihkooni ja pyrin luomaan niistä uutta. Tein esimerkiksi portugalinkielisen laulun, joka on erittäin tehokas keino oppia kieltä, kun mukaan astuu vielä melodia. Netflixiä katson portugalinkielisin tekstityksin. Uuden tutkimustiedon valossa oikeanlaisessa ympäristössä mikä tahansa kieli on mahdollista oppia kuudessa kuukaudessa ja aikuiset oppivat itse asiassa tehokkaammin kielen kuin lapset. Paikallinen vaihtokoordinaattorimme oppi kommunikoimaan portugalilla kolmessa kuukaudessa. Katsotaan, kuinka realistinen loppuen lopuksi oma tavoitteeni on, kun en vielä ymmärrä edes, mitä muut puhuvat. Moni paikallinen ja vaihtari on sanonut, että ruotsin oppiminenhan on suomalaisille helppoa, kun ruotsin kieli on niin samanlainen.

Leipää en portugaliksi osaa vielä tilata. Yrittäessäni sanoa pão, sanon poikkeuksetta pao, joka tarkoittaa keppiä. Kuten arvata saattaa, kepillä on seksuaalinen kaksoismerkitys. Hepistä puheen ollen Portugalissa homoavioliitot sallittiin ennen Suomea, joka on yllättävää tiedostaen katolisen kirkon aseman. Toisaalta Portugali on Euroopan liberaalimpia maita ja tämä näkyy esimerkiksi maan huumepolitiikassa. Mikään Amsterdam Portugali ei kuitenkaan ole, vaikka melko kovasti kadulla vihreitä muovipusseja yritetään tyrkyttää.

Olen käynyt katsomassa FC Porton kaksi peliä. Stadionille täytyy tietenkin olla asianmukainen varustus, joten ostin Porton kollarit ja pelipaidan Villa do Conden outlet-kylästä. Bolhãolta sinne kulkee noin tunnin ja metro Modivas Centron pysäkille maksaa 1,95 €/ suunta. Villa do Condea vastaava on Barcelonan kieppeillä sijaitseva Las Rozas. Eri metrolinjoja on Portossa kuusi. Metroihin liittyen kritisoin pitkään kahta asiaa. Ensimmäinen on se, miksi aika metrokortilla vanhenee aina kuun viimeinen päivä, vaikka olisit ladannut kuukauden kuun puolessa välissä. Toinen asia OLI se, että metrokortti pitää muistaa aina leimata, vaikka kortilla olisi aikaa. Tähän sain kuitenkin vastauksen. Metrot ja bussit eivät kuulu samaan konserniin, vaikka sama Andante-kortti toimii molemmissa.

Ensimmäinen Porton peli, jonka näin oli elämäni ensimmäinen Champions League-ottelu: Porto-Juventus. Peli olisi varmasti ollut viihdyttävämpi, jos Porton pelaaja ei olisi ottanut punaista heti ottelun alkutaipaleella. Toinen matsi oli täysi vastakohta edellisestä, sillä sen Porto voitti 7-0 ja tunnelma stadionilla oli katossa.
                                                                                            
Meno poikien pukkarissa on kuin yläasteella. Musiikki raikaa pienistä kaiuttimista, testosteroni virtaa ovista ulos. Opintoni ovat hauskoja ja äärettömän helppoja. Ajoittain helppous turhauttaa ja olen mieleltäni kuin alakoululainen, joka kyselee jatkuvasti liikuntatunnilla: ”Milloin me pelataan?” Opintoni koostuvat 20 opintopisteestä ja ne ovat loppuen lopuksi:
  • Ulkoaktiviteetit
  • Käsipallo
  • Jalkapallo
  • Lentopallo
  • Koripallo
  • Kuntosali
Opintopisteiden kannalta kävin pari viikkoa turhaan yleisurheilussa ja voimistelussa. Voimistelukurssilla en kertonut, että olin periaatteessa käynyt voimistelukurssin jo Suomessa, sillä olen voimistelijana lapsenkengissä. Eikka ja Mara eivät ole ainoat, jotka ovat yrittäneet opettaa minulle kieppiä. Kieppi menikin nyt heti ensimmäisellä yrityksellä jopa korkealla tangolla. Voimisteluopettaja oli hyvä tyyppi. Hän pisti tunnilla soittolistansa soimaan, joka koostui pelkästään gangsta rapista. Eräs biisi oli pelkkää voihkintaa. Puolen minuutin jälkeen hän kävi vaihtamassa tuon ”biisin”.

Kännykkäni teki alkuviikosta välikuoleman, jolloin jouduin turvautumaan isänipakkaamaan varapuhelimeen. Elvytin kuitenkin temppuilevan Samsungini, vaikka näppäinlukitus ei vieläkään toimi. Voitte odottaa taskupuheluita ja hämmentäviä siansaksalla kirjoitettuja viestejä.

Becks ja Siiri tulivat keskiviikona aamupäivästä. Tutustutin heidät prato do dia-kulttuuriin Queenmama’s –pastaravintolassa. Käppäilimme ja nautimme aurinkoisesta Ribeirasta keräten punaruskeaa väriä otsiimme. Torstaina opintojen jälkeen suuntasin Matosinhosin rannalle, jossa pariskunta jo nautti 26 asteen lämmöstä. Ranta oli melko autio lämpötilaan nähden. Paikallisilla rantakelit kun alkavat vasta 30:stä. Siirin ottaessa rannan jälkeen siestaa 2/3 forkkareista jammaili ja joi naurettavan hintaista Lidlin unelmaa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti